Клубни крака при бебето: ненормална позиция в утробата

Клубни крака се срещат при около едно на хиляда бебета. Тежестта на оплакването може да бъде различна за всяко бебе. В тази публикация в блога можете да прочетете причините, симптомите и последствията от ненормално положение в матката за косостъпие при бебе.

Клубни крака от бебета

Класостъпието е вродена аномалия на позицията на стъпалото. В Холандия всяка година около 200 бебета се раждат с косостъпни крака и около половината от тези деца имат две косоходила.

Ненормална позиция в утробата

Точната причина защо и как бебето получава падане на крака често не е ясна. Това може да се дължи на много различни фактори. Един от тези фактори може да бъде ненормално положение в матката по време на бременност. Плосък крак може да се появи по време на бременност, тъй като няма достатъчно място в матката. Това се дължи например на бременност с близнаци или когато бебето е в седалищно положение.

baby clubfoot

Преглед на косостъпие при бебе

Често по време на 20-седмичния ултразвук става ясно, че бебето има косостъпни крака. Например, това може да се дължи, например, на близнаци да присъстват в утробата или поради липса на място в утробата. Бебето получава конвулсии и това причинява косостъпие.

Причина за косостъпие

Причината за косостъпието е, че определени сухожилия и/или мускули на подбедрицата са твърде дълги или твърде къси. В резултат на това стъпалото и костите заемат различна позиция. Плосък крак е лечим.

Симптоми на косостъпие

Клубните крака са стъпала, които са насочени надолу и обърнати навътре. Плоскостъпието е оформено като нормално стъпало. Позицията на стъпалото е „фиксирана“, което означава, че децата не могат да преместят крака в нормално положение. Това е така, защото сухожилията и мускулите са скъсени и развити по различен начин, отколкото при обикновения крак. Плоскостъпието съдържа също всички кости и пръсти.

Toe Stilt Single
MDO AFO standard

Бебето има косостъпни крака, какво сега?

Ако се открият косоходи, ще се направи втори ултразвук за проверка. В този момент нищо не се променя по отношение на бременността. Родителите се насочват само към ортопед, за да обсъдят ситуацията. Ортопедът ще помогне допълнително, така че бебето да се възстанови напълно от косостъпието.

Предимства на продуктите на Ponseti с косостъпка

Ponseti-clawfoot притежава свойства, които характеризират продукта. Тези предимства превръщат продукта в уникално помощно средство за косостъпие, което го отличава от подобни модели. Ползите от Ponseti могат да бъдат намерени по-долу.